Zo’n 2,5 miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Daarmee bedoelen we de mogelijkheid waarbij je jaarlijks maximaal € 990 (of € 1.270) kan sparen. Goed idee dat pensioensparen, want terwijl je spaart, geniet je jaarlijks van een belastingvermindering van 30 % of 25 %, afhankelijk van het bedrag dat je stort.

Start vandaag met je pensioenspaarverzekering – jij kiest het bedrag voor je pensioensparen

Voor pensioensparen in 2022 kun je kiezen uit 2 fiscale maximumbedragen:

  • Het maximumbedrag van 990 euro: dat levert je een belastingvermindering op van 30%, met een fiscaal voordeel van 297 euro.
  • Het maximumbedrag van 1.270 euro: dat levert je een belastingvermindering op van 25%, met een fiscaal voordeel van 317,50 euro.

Tip: Wanneer je je aan het eerste maximum van 990 euro houdt, hou je 30 % fiscaal voordeel. Je extra belastingvermindering is dus nog geen 21 euro (25 % op 1.270 euro ten opzichte van 30 % op 990 euro). Maar je bouwt uiteraard wel een hoger kapitaal op. Die keuze moet je dus als pensioenspaarder maken: een maximaal kapitaal opbouwen, of een maximaal fiscaal voordeel nastreven.

Een pensioenspaarverzekering (tak21) is veilig en rendabel

In een pensioenspaarverzekering (van het type tak21) bouw je rendement op doordat een gewaarborgde interestvoet wordt toegekend aan de premie die jij betaalt. Die interestvoet kan variëren maar ligt per storting vast tot de einddatum. Zo bouw je zonder schommelingen in alle zekerheid en veiligheid een kapitaal op. Bovenop het gewaarborgde rendement kan de verzekeraar ook nog een extra rendement toekennen in de vorm van een winstdeelname. Dat zal het geval zijn als hij er zelf in slaagt op de financiële markten een voldoende hoog beleggingsresultaat te behalen.

Voor de ‘durvers’ bieden we ook de mogelijkheid om te sparen via tak23 fondsen tak23

Wie toch niet vies is van een beetje risico om een hoger rendement te behalen, hoeft daarvoor niet noodzakelijk bij de bank te zijn voor een pensioenspaarfonds. Ook verzekeraars bieden de mogelijkheid om – binnen een levensverzekering – de premies voor pensioensparen te investeren in fondsen. In dat geval spreken we van een pensioenspaarverzekering van het type tak23, verbonden aan beleggingsfondsen. Beide types kunnen ook gezamenlijk in één polis worden aangeboden. Dan spreken we van een tak44-verzekering. Die biedt de mogelijkheid om binnen één contract keuzes te maken en bij te sturen.

ik-houd-alle-opties-open met een tak44-levensverzekering

Jonge mensen krijgen vaak het advies om te investeren in een fonds. Dit omdat er dan nog een voldoende lange beleggingshorizon blijft om eventuele zwakkere beursjaren te compenseren. Tijdens de laatste 10 of 15 jaar van je carrière kan je dan kiezen voor een veiligere tak21-pensioenspaarverzekering. Maar daarvoor kun je enkel terecht bij een verzekeraar dus moet je op dat moment overstappen van je bank naar een verzekeraar. Door in het begin te kiezen voor een pensioenspaarverzekering die de takken 21 en 23 combineert, vermijd je dat. Wie een tak44-levensverzekering van het pensioensparen neemt, kan alle opties bij dezelfde instelling openhouden tot de einddatum.

Pensioenspaarverzekering tak21 Pensioenspaarverzekering met levensverzekering tak23Pensioenspaarverzekering tak44 (tak21 + tak23)
KenmerkGewaarborgd rendement + winstdeelnameRendement afhankelijk van resultaten aandelen en obligatiesGewaarborgd rendement + winstdeelname en/of fonds
Voor wie?Defensieve spaarderDynamische spaarderDe “ik-houd-alle-opties-open” spaarder 😉

Je pensioenspaarplan 2022 aan 0% instapkosten hier online geregelen en betalen in 5 minuten!

[mollie-forms id=”51552″]