Nu het buiten kouder wordt en veel Belgen hun haard of kachel opnieuw aansteken, stijgt ook het risico op schouwbranden. Alleen al verzekeraar Baloise Insurance telt er tussen oktober en maart elke maand zo’n drie à vier. “Nochtans is dat met de juiste voorzorgsmaatregelen makkelijk te voorkomen”, waarschuwt Dirk Maes, hoofd brandexperten bij Baloise Insurance.

Volgens Baloise Insurance zijn vooral oktober en maart risicomaanden: in oktober wordt de kachel of haard voor het eerst aangestoken, tot maart is het roet opgehoopt en verhoogt het risico. Schoorsteenbranden blijven de hele winter lang een probleem, en dikwijls is een slecht onderhouden schouw de oorzaak. Volgens statistieken van de Belgische brandweer begint één op de zes branden in België in de schoorsteen.

“Ook bij brand door een slecht onderhouden schouw komen we als verzekeraar tussen in de kosten”, zegt Dirk Maes, hoofd brandexperten bij Baloise Insurance en voorzitter van FAIP, de koepelvereniging van brandexperten. “Maar de financiële schadeloosstelling neemt de persoonlijke en emotionele impact van een brand niet weg: het is nog altijd veel beter om een brand te voorkomen.”

Een schoorsteenbrand gaat dikwijls gepaard met zware rookschade en roetneerslag. Maar dat is alleen als de brand beperkt blijft tot het rookkanaal zelf. Als de brand uitslaat naar brandbare materialen in de buurt, zoals isolatie, dreigt totale verwoesting van het huis. Om die reden verzamelde Baloise Insurance tien tips om een uitslaande schouwbrand te voorkomen.

10 tips van onze Brandexperten

Laat je schouw onderhouden door een erkende schoorsteenveger

“Een schouwbrand gebeurt meestal door creosoot, wat ontstaat door samengekoekt roet. Door je schouw elk jaar te laten reinigen, voorkom je dat het roet in brand komt. De warme rook in je schouw kan dan minder kwaad.”

Gebruik droog en onbehandeld hout

Niet alleen roet, ook hars vergroot het risico op een schouwbrand. “Dat is moeilijker te verwijderen, zelfs bij een grondige reiniging. Het is dus beter om niet te stoken met vochtig of behandeld dennenhout. Droog en onbehandeld hout zorgt voor de beste verbranding.”

Verbrand niet te veel hout in één keer

“Een schouwbrand ontstaat doorgaans door ontvlamming van het roet bij temperaturen vanaf 400 graden Celsius. Bij goed afgestelde ketels zijn er temperaturen tot 230 graden, maar bij cassettes met houtvuur is het risico veel groter. Het is daarom belangrijk om niet te veel hout in één keer te verbranden, want zo loopt de temperatuur te snel op.”

Laat de klep van de haard open staan

“Als je stookt met een inbouwcassette of een klassieke kachel, laat je maar beter de klep een beetje open staan. Zo verhoog je de luchtstroming in de schouw, wat voor de noodzakelijke afkoeling zorgt. Bij een betere stroming is er bovendien minder roetafzetting.”

Koop een kachel met een afkoelingssysteem

“Je kan een groot deel van het risico ook vermijden door te kiezen voor een kachel met een ingebouwd afkoelingssysteem. Er zijn op de markt veel slechte kachels, die de gassen niet afkoelen. Laat je dus adviseren door een expert voor je een kachel installeert.”

Zet een schoorsteenkap en een rooster op de schouw

Nog een oorzaak van schouwbrand die de experten van Baloise Insurance geregeld vaststellen: een vogelnest in de schouw, waardoor de rook niet meer weg kan. “Vooral kauwen kruipen graag in schouwen. Een rooster in koper voorkomt dat ze je schoorsteen afsluiten met hun nest.”

Zorg voor een goede aansluiting tussen kachel en schouw

Een traditionele schouw heeft een diameter van 30 centimeter, maar bij de meeste kachels is het aansluitpunt maar 15 of 20 centimeter breed. “Te grote schouwen vertragen de rookgasafvoer en verhogen de roetafzetting. Bij een renovatie pas je dus maar beter de diameter van je schouw aan je kachel aan.”

Bouw niet met brandbaar materiaal in de buurt van de schouw

De bouwnormen schrijven voor dat je niet met brandbaar materiaal in de buurt van je schouw mag bouwen, maar vaak gebeurt het toch. Met houten constructies, met PUR-isolatie of gipsplaten moet je minimaal 15 centimeter afstand houden.

Ventileer tijdens het stoken

“Ook in lage-energiewoningen en passiefwoningen is het belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen. Zo verbeter je niet alleen de luchtstroming, maar neem je tegelijk het risico op CO-vergiftiging weg.”

Blus een schouwbrand niet met water

En als het toch fout loopt? Maak dan niet de fout om de beginnende brand met water te blussen. “Het water zal stoom worden, en die kan nergens naar toe. De brandweer doet het wél met water, maar dat is onder hoge druk. Zelf gebruik je beter zout en strooi je enkele kilo’s in de vlammen.”

 

bron www.baloise.be